TÜRKİYE’DEKİ UÇAK BAKIM OKULLARI ERASMUS + PROJESİ KAPSAMINDA BASF ZİYARET ETTİ
İstanbul Bağcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı ile birlikte yürütülen KA1 Avrupa Birliği projesi kapsamında 15.04.2016 tarihinde Almanya’nın Ludwigshafen kentinde bulunan BASF kimya fabrikasını ziyaret etti.
”Havacılık Eğitiminde İlk Akreditasyon Adımı” başlıklı proje kapsamında, her iki okuldan öğretmenler İbrahim Şahin ve Hamit Yılmaz ile toplamda 18 öğrenci İki grup halinde dünyanın en büyük fabrikalarından biri olan ve sadece Ludwigshafen’deki yerleşkesinde 38.000 çalışana sahip BASF fabrikasında gezi, gözlem yapma fırsatı buldu.
Proje koordinatörü Tekin Bey’ in rehberliğinde yaptığımız bu ziyarette, BASF’ in tarihi, geçmişten günümüze gelişimi ve şu anki gelmiş olduğu nokta konusunda önemli bilgiler edindik.
Günlük hayatımızda kullandığımız bir çok araç-gerecin aslında, aslında bu büyük kimya devinden besleniyor olduğunu öğrenmiş olduk.
Bebek bezinden, gazlı içeceğe; Duvar boyasından mutfaktaki tencereye kadar bir çok eşyanın imalatında kullanılan ham maddelerin, BASF’ in devasa üretim tesislerinden çıkarıldığını görmüş olmak, bu büyük fabrika hakkındaki düşüncelerimizi oldukça genişletti.
1865 yılında Ludwigshafen şehrinin Ren Nehrinin yakınlarında kurulan kimya şirketi BASF’in („Badische Anilin- & Soda-Fabrik“’in kısaltması) portföyünde kimyasallar, boya, petrol ve gaz, performans ürünleri ve tarımsal ürünler ile gıda ve plastikler yer almaktadır.
BASF’in 2014 yılında tüm dünyada çalışan sayısı yaklaşık 113.000 ve dönem satışları 74,3 milyar Avro olarak gerçekleşmiştir. BASF hisseleri Frankfurt (DAX), Londra (FTSE) ve Zürih (SIX) borsalarında işlem görmektedir.
BASF ‘in Alman ekonomisine yaptığı katkıyı rakamlarla öğrendikten sonra, ülkemizin de böyle devasa üretim tesislere ihtiyacı olduğu kanısına vardık.